Bitcoin
$ 63,871
Bitcoin
2,074,904
Türkiye'de girişim sermayesi aşamaları

Türkiye Girişim Sermayesi ve Aşamaları

Standart yatırım ürünlerine rağmen, daha fazla risk alarak daha fazla kazanma amacı ile organize olan sermaye hareketlerine bu rapor sırasında “ Girişim Sermayesi ” adi verilecektir.

Girişim Sermayesi ve Türkiye

Burada “Girişim Sermayesi” başlığı altında, finansal kurumlar tarafından tüketicilerine sunulan standart ve bildik finansman ürünlerinin yanı sıra çağın ruhuna ve dünyamızın tecrübe ettiği ekonomik süreçler nedeniyle ortaya çıkan finansman yöntemleri üzerinde durulacaktır. Bu finansman yöntemleri diğerlerinden farklılaşan yönleri ile incelenecek, hedef kitlesi, kullandırım yöntemleri ve özellikle de Türkiye’de uygulanabilirlik ve erişilebilirlik açısından değerlendirilecektir

yüksek kazanç yüksek risk

Standart yatırım ürünlerine rağmen, daha fazla risk alarak daha fazla kazanma amacı ile organize olan sermaye hareketlerine bu rapor sırasında “Girişim Sermayesi” adı verilecektir. Girişim sermayesi, şirketlerin hayat döngüleri içerisinde hedef aldıkları aşamalara göre dört ana başlık altında incelenecektir. Bunlar şunlardır;

Girişim sermayesi hedef aşamaları

  • Incubator
  • Angel investor (Melek Yatırımcı)
  • Venture capital (Risk Sermayesi)
  • Private Equity (PE)

Bu yatırımcılar, düşünsel çıkış noktası itibariyle birbirinden çok farklı olmayıp yaklaşık ayni fikirlerden hareketle yola çıkarak projeye sahip bir şirketin yaşam döngüsü (life cycle) içerisinde farklı aşamaları hedeflediğinden dolayı farklı isimlerle çağrılmaktadır. Tüm bu yatırımcılar ve yatırım fonları, farklı risk görüleri ile farklı kazanımları hedeflerken, vaat ettikleri yatırım tutarı ile de farklılaşmaktadırlar. Erken aşamalardaki şirketler daha küçük yatırım ihtiyacı içerisindeyken, ileri aşamadaki şirketler daha büyük sermaye arayışındalar. Buna göre en yüksek risk göze alınarak en fazla kazanımı hedefleyen incubator ve angel investor bir firma yada girişimci projesinin daha en başlarındaki düşünce aşamasında ya da yeni kurulmuş üretici bir fikre sahip şirketleri hedefler.

Risk Sermayesi, Venture capital (VC)

Belirli bir geçmişi olan şirketlerdeki yüksek kazanım fırsatlarını firmaların yasam döngülerin deki erken aşamalarda bulur. Ama firma kurulmuş ve bir miktar da yol almıştır. Private equity (PE) ise, özel fırsatlar peşinde koşan, yüksek kazanımlar bekleyen, daha büyük fonlara sahip bir finansman modelidir.

Girişim sermayesi yatırım yapılabilen aşamalar


Çekirdek Sermayesi (Seed Capital)

Fikir aşamasının finansmanı seklinde özetlenebilir. Bu aşamada girişimci bir fikir geliştirmiş, fakat fikrinin hayata geçmesi için ne teknik ne de ticarileştirilmesi için planlama yapmamıştır. Girişimciye ait projenin akıbeti genellikle bir yıllık süre içerisinde belli olmaktadır. Bu süre zarfında sermayedarın rolü girişimciyi finanse etmektir. En riskli yatırım biçimidir, çünkü projenin uygulanabilirliğinin ne olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Fakat getirisi ise çok yüksektir.

Girişim Sermayesi Başlangıç Finansmanı (Start-Up Capital)

Ar-Ge faaliyetlerinin ikinci aşaması olan geliştirme aşamasında bu finanslama yöntemi kullanılmaktadır. Genellikle kuruluş süreci içinde olan yada kısa bir süreden beri faaliyette olan ancak ürününü ticarileşememiş firmaların finansmanında kullanılır.

startup girişim sermayesi

Erken Asama ve Geçit Finansmanı (Early Stage and Gate Financing)

Bu aşamada firma belli bir büyüklüğe ulaşmıştır. Pazara sürdüğü mali veya hizmeti mevcut olup, ürünün pazardaki üstünlüğünü sağlayacak bir marka imajı ve önemli bir pazar payı yoktur. işletme bu aşamada, prototipini geliştirmiş ancak ticari üretimi ve pazarlaması için fona ihtiyaç duymaktadır.

Köprü Finansman (Bridge Financing)

Köprü finansman 6 ay ile 1 yıl içerisinde halka açılmayı ümit eden şirketlere aktarılmaktadır. Eğer şirket hisse senetlerinin arzı için iyi bir yapıdaysa, şirketin halka açılana kadar faaliyetlerine devam edebilmesi için ihtiyaç duyduğu finansmanın sağlanmasında kullanılan bir yöntemdir.

Kurulusun Kendi Yönetici Kadrosu Tarafından Alınması (Management Buy Out)

Bu finansman türü şirket yönetim kadrosunun işletmeyi elde etmesini mümkün kılmak için sağlanan finansmandır. Günümüzde yenilenen versiyonu ile dünyada en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yatırımlar az risk taşımakta ve kazançlı olması sebebiyle tercih edilmektedir.

Bir Cevap bırakın

Döviz Fiyatları

Satış
Alış
USD
ABD Doları
32.5682
32.5096
EUR
Euro
34.6878
34.6254
GBP
İngiliz Sterlini
40.5888
40.3782
KWD
Kuveyt Dinarı
106.2220
104.8500
JPY
Japon Yeni
21.1321
20.9931
CNY
Çin Yuanı
4.5229
4.4645
PKR
Pakistan Rupisi
0.1177
0.1161

Altın Fiyatları

Altın/Döviz/Coin Çevirici

Haber Bülteni Aboneliği

Güncel haberler ve size özel teklifler için bültene abone olun.

Yeni Yazılar

Modern Tasarımın Vazgeçilmezi: Pileksi, Pirinç ve Cam Korkuluklar
1 Nisan 2024Tarafından
Su Tesisatçıları
24 Mart 2024Tarafından
Kayseri ucuz araç kiralama
23 Mart 2024Tarafından

Bloomberg Tv


CryptoCurrencyUSDChange 1hChange 24hChange 7d
Bitcoin63,871 0.25 % 1.04 % 5.23 %
Ethereum3,054.4 0.29 % 1.41 % 6.18 %
Tether1.000 0.02 % 0.09 % 0.01 %
BNB559.44 0.24 % 0.19 % 5.73 %
? --- 0.00 % 0.00 %
? --- 0.00 % 0.00 %
? --- 0.00 % 0.00 %
? --- 0.00 % 0.00 %
? --- 0.00 % 0.00 %
? --- 0.00 % 0.00 %

You have not selected any currencies to display